BOYA SEKTÖRÜNÜ NE BEKLİYOR?

BOYA SEKTÖRÜNÜ NE BEKLİYOR?

  Üretimde ana bileşenlerin büyük kısmı olan petrokimyasallardaki maliyetlerindeki keskin artışa bağlı olarak boya sektörü fiyat artışını müşterisine yansıtmaya hazırlanıyor.

 

 

    Neredeyse tüm üreticilerin ihtiyaç duyduğu bir ara ürün olan boyada yaşanan sorunlar, tedarik darboğazının ne kadar derin ve yaygın bir kriz olduğunu daha net gösteriyor. Hollandalı Akzo Nobel, ABD’li Sherwin-Williams ve PPG gibi devlerin domine ettiği 164 milyar dolarlık küresel boya pazarında pandemiyle birlikte başlayan tedarik zinciri bozunmaları kâr marjlarını ciddi şekilde eritmeye devam ediyor. 

   

   Boya fiyatlarındaki artış sigorta şirketlerinin bile maliyetlerini yükseltmiş durumda çünkü kaza yapan araçların yeniden boyanmasına ilişkin maliyetler sigortacıların da hesaba katmak zorunda olduğu bir kalem.

 

 Akzo Nobel ve PPG fiyatları artırmaya devam edecek 

 

   Avrupa’nın en büyük boya üreticisi Akzo Nobel özellikle de boyaların taşındığı teneke kutulardaki maliyetlerdeki artışla bile hammade artışından bağımsız fiyatlarında yüzde 15’lik bir artış planlıyor.  PPG CEO’su Michael McGarry artış için “yakın tarihte görülmüş kaplama hammadde maliyeti enflasyonunda görülen tarihi zirvenin 3 katı” diyor.

 

 Hammade ton fiyatları  2-3 katına yükseldi

 

   

   Boya üreticilerinin en önemli maliyeti Sherwin-Williiams ve The Chemquest Group’un 2021 tahminlerine göre yüzde 40’ın üzerindeki payıyla reçine/ lateks. Bunu yaklaşık yüzde 30’luk payla pigmentler takip ediyor. Konteyner taşımalarının maliyeti ise yüzde 15 civarında. Çözücü ve yapıştırıcıların da maliyetteki payları yüzde 5 civarında. Kuzey Amerika’da boya üretiminin en kritik bileşenlerinden reçinenin ton fiyatı epoksi reçinede 3 katına, akrilik asitte 2 katına çıkmış durumda. 2020 sonu itibariyle 1.470 dolarda olan akrilik asit reçinesi 4.740 dolar/ton seviyesine gelmiş durumda. 2020’nin son aylarında 2.430 dolar/ton olan epoksi reçinesinde ise fiyat 6.500 doları buldu.

Etiketler: boya, hammade
Mart 24, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR