Nedir Bu RAL?

Nedir Bu RAL?

 

 Bu sistemin ilk çıkış amacı, renk tarifini kolaylaştırmaktır. Çünkü duvarımızı, makineleri veya başka bir aleti boyayacağımızda herkesin kolayca ulaşabileceği standart bir renk tanımı olursa ve bunların kodları olursa, hata oranı düşecektir.

 Örneğin açık mavi dendiğinde, onlarca açık mavi tonundan hangisini kastettiğinizi kimse anlamayacaktır. Fakat RAL kodunu ilettiğinizde karşı taraf tam olarak ne istediğinizi anlayacaktır.

RAL Renk Kartelası 

 

 RAL renk uzayı / aralığı  (color space) sistemi 1927 yılında Alman Kalite Güvence ve Terim Üretme Birliği tarafından geliştirilmiştir.

 1930'lu yıllarda sayıları değiştirilerek dört basamaklı olarak adlandırıldı. Bu tarihten itibaren sürekli koleksiyona yeni renkle eklenmiştir.

 

 1960'larda ise renklerde ki karışıklıkları önlemek amacıyla tamamlayıcı renk isimleri verilmeye başlandı.

 1980'li yıllarda ise renklerde parlaklık değerlerini saptamak amacıyla renk kodu sonuna yeni kodlar getirildi. Örneğin mat renkler için "İK", parlak renkler için ise "GL" kısa kodları oluşturuldu.

 RAL Klasik koleksiyonu başta olmak üzere dünya üzerinde büyük ilgi görmüştür. Kullanım alanlarına göre renk isimleri de o renklerin kullanıldığı uyarı ve trafik işaretleri, devlet kurumları ve kamu hizmetlerinin isimlerini almıştır.

(Örneğin: RAL 1004 - İsviçre Posta Hizmeti, RAL 1021 - Avusturya Posta Servisi, RAL 1032 - Alman Posta Servisi).

 

 Online olarak bulduğunuz RAL katalogları tam olarak doğru olmayabilir. Bunu etkileyen şey bilgisayar ekranınızın veya telefon ekranınızın renkleri ne kadar iyi yansıttığı ile ilgilidir. Bunun önüne geçmek için BoyamGelsin.com ile iletişime geçebilirsiniz.

 

 

 

 

Etiketler: ral, ral colours, ral kartelası
Nisan 06, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR